Cum să alegi un nume bun pentru domeniu

Stă succesul business-ul tău în numele domeniului de website?

Știai că la începutul Internetului, domeniile, așa cum le cunoaștem în prezent, nu erau folosite? Pe atunci, utilizatorii asociau adresele de IP cu website-uri specifice, care erau accesate prin tastarea unui șir de numere, de tipul – 192.158.0.1.

Ei bine, nu mai este cazul acum, iar dacă te pregătești să-ți lansezi ideea online, oricât cât de bună ar fi ea – produs sau servicii – fără o prezență inedită de la bun început, va pierde startul. Și…nu este o regulă, dar este posibil să nu mai recuperezi, chiar dacă îți muți afacerea pe alt domeniu, regândești partea de branding și promovare.

La ce ne referim atunci când ne gândim la numele pentru domeniu?

Denumirea la care vrei să lucrezi este ceea ce este cuprins între “https” și extensie (“.ro”, “.com” etc.). Altfel spus, este corpul link-ului pe care îl accesează vizitatorii tăi, pe care îți dorești să-l rețină ușor și să-l tasteze cu ușurință ori de câte ori au nevoie de informații despre tine.

Să optezi pentru extensia “.ro”?

Acest lucru depinde foarte mult de ceea ce ți-ai planificat atunci când ai gândit produsul sau serviciile oferite.

Dacă vizezi să atragi doar clienți din România, este recomandat să optezi pentru extensia.ro, întrucât te va ajuta să te poziționezi optim în țara noastră. Așa cum poate intuiești deja, extensia “.com” va ajunge și pe alte piețe, la nivel global. Însă dacă produsele și serviciile comercializate se adresează doar clienților români, extensia este “.ro” pentru tine. Optimizarea site-ului și traducerea conținutului și în alte limbi (în afară de limba română) reprezintă soluția de mijloc pentru a-ți oferi produsele și serviciile și pentru clienții străini, deși ai optat pentru un website cu extensia “.ro”.

Bineînțeles, extensiile nu se opresc la aceste două variante – global sau targetat pe zonă (țara unde îți desfășori activitatea), ci poți deveni cât de creativ dorești – exemplu: “.design”.

(verifică oferta DUCADU și disponibilitatea domeniului dorit)

De ce ar trebui să privești cu seriozitate și chiar obiectivitate alegerea numelui domeniului?

Prima impresie contează

Fie că îți transferi afacerea online, fie că ești la început de drum, e mai bine să începi cu dreptul. Mai mult decât o simplă superstiție, un nume bun de domeniu va fi primul contact cu vizitatorii: cele bune fac impresie bună și de durată, cele mai puțin atractive pot determina vizitatorii să nu mai revină.

Domeniul îți definește brandul

Partea de branding este identitatea ta vizuală, iar domeniul potrivit, nu va face decât să crească recunoașterea brandului tău.

Domeniul influențează în mod direct SEO

Deloc obligatoriu, dar mai mult decât util atunci când complimentează afacerea, în numele domeniului tău se pot regăsi cuvinte cheie relevante pentru activitate. Iată un exemplu: asiguri servicii de montaj și reparații geamuri termopane și dorești să activezi doar într-o anumită zonă a țării. În această situație, poți alege un nume care fi generat la căutarea pe motoarele de căutare populare: montajtermopane.com.

Care sunt cele mai simple reguli de urmat atunci când începi procesul de selecție a numelui?

Când începi procesul de brainstorming, cel mai bine este să înveți ce să NU faci, pentru ca ideile bune să curgă ulterior nestingherit. Mai exact, iată pe ce ar trebui să te concentrezi și ce ar trebui eviți, pentru a continua pe drumul cel bun:

  • Numele domeniului trebuie să fie rezonant, ușor de ținut minte și de pronunțat (doar îți dorești să fie transmis și reținut cu facilitate, nu-i așa?)
  • Alege un nume scurt în defavoarea unuia lung
  • Optează pentru extensia potrivită
  • Nu alege un nume de domeniu complicat de tastat
  • Evită să utilizezi litere duble și cratima
  • Dacă este cazul, poți include cuvinte cheie în numele domeniu

Fă un research: analizează site-urile competiției și alege să pătrunzi pe piață cu ceva nou. Totodată, fă câteva probe: accesează un site unde poți rezerva și cumpăra domeniul și jonglează cu toate acele cuvinte pe care le-ai notat; observă ce opțiuni îți sunt generate – inclusiv în acestă manieră poți găsi denumirea perfectă.

Oricum ar fi, alege numele domeniului având în minte faptul că afacerea se poate extinde – ca activitate, din punct de vedere al locației.

Și nu uita! Odată ce ai găsit un nume bun, acționează eficient: rezervă-l/cumpără-l rapid, ideile bune circulă repede și riști ca altcineva să îl cumpere!